Kombucha, a tea, ami az egészség és a hosszú élet forrása

Hosszú, erős haj, körmök, gyönyörű és bársonyos bőr... egészséges és hosszú élet. Erre vágysz? A titok ebben a csodálatos élőlényben rejlik. Ismerd meg te is az örök élet titkát!

A Kombucha készítésének menete

MiraculixAsterix
A legjobb, ha 2 literrel kezd, s ha a Kombucha kultúra elég nagyra nõtt, és szaporodott nagyobb mennyiségû italt is készíthet.

1. - Készítsen hagyományos módon teát. Tegyen literenként 2 teáskanál (kb. 5 g) fekete vagy zöld teát forrásban lévõ vízbe. Filteres tea szintén használható. 15 percig hagyja ázni a tea leveleket. A zöld teát ugyanarról a cserjérõl szedik, mint a feketét. Lényeges különbség a feldolgozásban van, a zöld teát ugyanis nem erjesztik. Japán orvosok úgy találták, hogy a zöld tea megakadályozza a rák terjedését. Ajánlatosnak tartom a Kombucha italhoz a zöld tea használatát. Ha nem akar sem fekete sem zöld teát használni, készítheti gyógynövényekbõl is.

2. - Szûrje le a teát vagy vegye ki a filtereket a vízbõl.

3. - Adjon literenként 70 - 100 g fehér cukrot a szûrt fõzethez, mielõtt az kihûl. Kevergesse a teát, míg a cukor teljesen fel nem oldódik. 1 evõkanál cukor kb. 20 g.

4. - Hagyja a cukrozott teát legalább 20-25 Celsius fokosra hûlni. A kultúra meghal ha meleg tápoldatba teszi.

5. - Mikor a tea szobahõmérsékletûre hûlt, öntse egy üveg-, porcelán-, mázzal bevont agyag- vagy rozsdamentes acéledénybe. Bármilyen más, nem rozsdamentes acélból készült edény használatát kerülje, mert az erjedési folyamat során keletkezõ savak a fémmel reakcióba léphetnek. Az üveg a legjobb. Használhat nagyon jó minõségû mûabyag edényt is (pl. polietilén vagy polipropilén). Bort vagy almabort is tartanak ilyen élelmiszerbarát mûanyagedényben Nem szabad azonban PVC, polisztirol vagy polisztirén edényt használni!

6. - Az elsõ Kombucha ital készítésekor a kultúrával kapott folyadékot is használja fel. Minden késõbbi erjesztésnél tartson meg annyi Kombucha italt, hogy az a tápoldat 10%-át kitegye. Ezt mindig adja hozzá a teához.

7. - Helyezze az élõ Kombucha kultúrát a folyadékba.

7th day8. - Fedje le az edényt sûrû szövésû szövettel, konyharuhával, papír törlõvel vagy egyéb könnyû anyaggal, hogy távol tartsa a muslincákat, a port, a növényi spórákat és egyéb szennyezõdéseket. Rögzítse szorosan befõttes gumival vagy rugalmas kötözõanyaggal, hogy a muslincák ne tudjanak bemászni. A ruhának eléggé porózusnak kell lennie, hogy átengedje a levegõt, s így a kultúra lélegezhessen, viszont annyira nem szabad lyukacsosnak lenni, hogy az apró muslincák bejuthassanak és petéket rakhassanak.

9. - Az erjesztés a hõmérséklettõl függõen 8 - 12 napig tarthat. Magasabb hõmérsékleten gyorsabb az erjedési folyamat. A 8 - 12 nap csupán útmutatás, ez lehet több és kevesebb is, attól függõen, hogy Önnek mi a legjobb. Érdemes kísérletezni az idõvel is.

A Kombucha kultúrának nyugodt, békés, meleg helyre van szüksége. A tea hõmérséklete nem eshet 20° Celsius alá és nem emelkedhet 30° Celsius fölé. Az ideális hõmérséklet 23°-27° között van. Fény nem feltétlenül szükséges, a kultúra sötétben is dolgozik. Erõs, közvetlen napfénynek azonban ne tegye ki, mert tönkre mehet. A félárnyék sokkal jobb.

Saját magad készítheted el kombucha teádat otthon, amennyiben rendelkezel a tea készítéséhez szükséges kombucha gombával!

Az erjedési folyamat alatt az élesztõ a cukrot teljesen lebontja és széndioxiddá (CO2), szerves savakká, valamint egyéb összetevõkké alakítja át. Ezen folyamatok kombinációja adja a Kombucha ital jellegzetes ízét.

A fõzet elõször nagyon édes, de az édes íz eltûnik ahogy a cukor lebomlik, s ezzel egyidõben a baktérium hatásásnak köszönhetõen megkezdõdik a savanykás íz kialakulása. Ha enyhén édes italra szeretne szert tenni, erjessze rövidebb ideig az oldatot. Hosszabb ideig tartó erjesztés száraz, kissé savas ízt eredményez.

10. - Mikor a tea eléri a megfelelõ savasságot (pH 2,7 - 3,2), egyéni ízléstõl függ, hogy mikor, tiszta kézzel vegye ki a kultúrát az edénybõl, esetleg mossa meg hideg vagy langyos vízben, majd helyezze tiszta tányérra. Töltse fel a már elõkészített teával az edényt (ne feledje le beletölteni a 10 % kész italt), és minél hamarabb tegye vissza a kultúrát is. Figyeljen, hogy a tea megfelelõ hõmérsékletû legyen.

Töltse az italt palackokba, akár teljesen tele is töltheti és jól zárja le õket. Nem tartom szükségesnek, hogy a kész italt szöveten átszûrje. Bizonyos mennyiségû üledék természetes. Ezt, az ital gázcseréjét biztosító élesztõ növekedeése okozza. Azt mondják az élesztõknek bizonyos kívánatos pozitív hatásuk van az emberi szervezetre.

11. - Nem árt, ha palackozás után néhány napig (legalább 5 napig) érni hagyja az italt. Így érhetõ el a legjobb ízhatás.
A baktérium mûködése leáll, mivel a palackozás után megszûnik a levegõ cseréje. Az élesztõ eközben tovább dolgozik. Az élesztõ által termelt gáz nem tud kiszökni, ha a palackot jól lezárja. Így készíthet pezsgõ italt. Ehhez elegendõ néhány nap is; a Kombucha ital ellenben hónapokig iható marad.Ne aggódjon: egy ponton az élesztõ mûködése megáll.  Tanácsos az italt hûvös helyen tartani..

Enjoy! Cheerio!12. - Az ital pezseg, kissé fanyar és frissítõ, s teljesen elfogadható íze van. Általában naponta három pohár (kb. 1 deciliter) italt igyon. Az elsõt üres gyomorral reggel, a másodikat ebéd után, a harmadikat pedig röviddel lefekvés elõtt.

13. - Ne feledje, minden új erjesztés kezdetén 10 % már megerjedt italt kell adnia a friss teához, hogy az ital készítés sikeres legyen.

Fontos megemlíteni:

A kultúra vagy a felszínen lebeg vagy lemerül a folyadék aljára. Mindkettõ normális. Mikor lesüllyed, új kultúra (bébi-kultúra) indul növekedésnek a felszínen.

A Kombucha kultúrának néha szüksége van a megújulásra, szaporodásra. Ez egy nagyon vékony réteggel kezdõdik. Minél tovább hagyja nyugalomban állni, annál vastagabb lesz.

Minden kultúra ily módon szaporítja magát, míg fokozatosan nem válik sötét barnává. Ha ez bekövetkezik dobja ki, és használja az utódok valamelyikét.


Weblap látogatottság számláló:

Mai: 4
Tegnapi: 1
Heti: 4
Havi: 64
Össz.: 48 952

Látogatottság növelés
Oldal: A tea készítése
Kombucha, a tea, ami az egészség és a hosszú élet forrása - © 2008 - 2018 - kombuchagomba.hupont.hu

A HuPont.hu honlap ingyen regisztrálható, és sosem kell érte fizetni: Honlap Ingyen.

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Laptop 1 Ft-ért? Regisztrálj most! - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »